Karl Marx – een leven voor revolutie

Op 5 mei 2018 is het 200 jaar geleden dat Karl Marx in het Duitse Trier werd geboren. Met behulp van zijn analyses van de maatschappij en de economie hebben werkende mensen over heel de wereld de kennis en inspiratie opgedaan om zich te gaan bevrijdenvan hun uitbuiters en onderdrukkers.


Marx heft zich zelf persoonlijk heel zijn leven ingezet voor de vooruitgang van de international arbeidersbeweging, met de leuze: ‘arbeiders van alle landen – verenigt u!’


Dit werk vereiste van Karl Marx de grootste persoonlijke offers. Hij en zijn gezien leden vaak onder armoede. Hij werd verbannen uit landen (twee keer uit Frankrijk en één keer uit België) en eindigde als een staatsloze in Engeland. Zo’n leven heft ook een grote tol geëst van zijn vrouw en familie. Vier van zijn zeven kinderen stierven op zeer jonge leeftijd.

Velen erkennen dat de ideeën van Karl Marx op verschillende gebieden van toepassing zijn: zoals economie, sociologie, geschiedenis, enzovoort. Maar noodzakelijke conclusive – revolutionaire maatschappijverandering – die wijzen ze af.

Maar dat is nu juist de kern van zijn werk. In de woorden van Marx:

“De filosofen hebben de wereld slechts verschillend geïnterpreteerd; het komt er op aanhaar te veranderen”.

Wat betekent het werk van Karl Marx voor jongeren van nu? Voor hun werk, leven en strijd?

Kom 6 mei naar de viering van 200 jaar Marx en 6 jaar JeS!  De antwoorden zoeken we samen  aan de hand van filmpjes maken en discussie voeren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *