Doe mee met JeS en verander de wereld

 

Bij JeS kun je alles leren wat je nodig hebt om te strijden voor een betere wereld. Leren hoe de maatschappij in elkaar zit, leren organiseren op je werk, in de vakbond of op school, internationaal organiseren met jongeren, arbeiders, vrouwen en meisjes.

Organiseren van onderop

Ook onder jongeren is er een groeiende ontevredenheid dat een steeds kleinere groep mensen veel geld en macht bezit. Die kleine groep laat anderen voor zich werken en doet alles om de uitbuiting zoveel mogelijk op te voeren en zo min mogelijk loon te betalen.

De overgrote meerderheid moet hard en veel uren werken om enigszins rond te kunnen komen of heeft helemaal geen werk of flexibele baantjes – of moet het doen met een minimale uitkering. Nederland is kampioen kruimelbanen. Als je kijkt naar het aantal volwaardige banen, dan is de werkloosheid onder jongeren 37 % (aldus hoogleraar arbeidsmarkt Wiemer Salverda in NRC).

Anderen zitten door oorlog, opwarming van de aarde en andere ellende zonder fatsoenlijke behuizing, water, voldoende voedsel en medicijnen. Elke dag sterven 17.000 kinderen van de honger (cijfer van FAO), terwijl er wereldwijd voldoende voedsel geproduceerd wordt om iedereen te kunnen voeden. Oorlogen en honger en perspectiefloosheid drijven een record aantal mensen op de vlucht. Alleen al in 2016 verdronken 4220 van hen in de Middellandse Zee. Veel vluchtelingen worden in kampen gestopt, waar ze onder erbarmelijke omstandigheden leven.


Voor jongeren die zich afvragen of dat niet anders kan, bouwt JeS aan een jongerenorganisatie van onderop.


Daarbij kan ieder zijn talenten inzetten en leren organiseren, leren spreken in het openbaar, strijdbaar vakbondswerk doen. Door het internationalisme van JeS ben je verbonden met strijdbare en revolutionaire jongeren in de hele wereld. Bijvoorbeeld door deel te nemen aan de Internationale Vrouwenconferentie waar inmiddels vrouwen uit meer dan 60 landen deelnemen en een platform voor jonge vrouwen is opgericht. De ondersteuning van Rojava in het Noorden van Syrië, waar Koerdische  en andere strijders ISIS hebben verjaagd en middenin de Syrische oorlogsellende een maatschappij opbouwen met gelijkheid tussen man en vrouw en gelijkheid van verschillende bevolkingsgroepen. De mensen in Sengal wordt nu gebombardeerd door Erdogan en hebben onze steun hard nodig.

Leren van de geschiedenis

Bij de opbouw van JeS wordt geleerd van de geschiedenis. 2017 staat daarbij in het teken van 100 jaar Oktoberrevolutie. In Rusland was er in 1917 een situatie waarin de heersers niet meer op de oude manier konden heersen en de gewone mensen, de arbeiders, soldaten en de boeren, niet meer wilden leven in ellendige omstandigheden, oorlog, honger en de ongenadige uitbuiting door de landadel en kapitalisten.


De gewone mensen konden winnen omdat ze een communistische partij hadden opgebouwd die het Russische volk naar de overwinning in de eerste socialistische revolutie kon leiden.


Ook nu worden zittende politici bij iedere verkiezing afgestraft omdat ze de maatschappij slopen ten gunste van de grote monopolies. En ook nu komt het aan op organisatie van de gewone mensen. Wil je daarover meer leren? Kom kom eens kijken bij JeS. De Jongerendag op 14 mei is daarvoor een goede gelegenheid!